Disco Remix – Mike van Doorn

mr disco

Mister DISCO – de Disco Remix

Deze naam zegt eigenlijk alles al. Maar, MR DISCO draait disco-bewerkingen van oude nummers uit de 70’s en 80’s. Ook wel Nu-Disco genoemd.
De Nu-Disco nummers zijn oorspronkelijk traditionele disco-liedjes uit de jaren 70 & 80, die op de een of andere manier zijn bewerkt, zodat die oude disco nummers nog lekkerder klinken dan vroeger. Dus nog meer dans plezier. Perfect voor heerlijke Disco Avonden.

 

Wat is Disco

Het woord disco is afgeleid van discotheek, een type nachtclub dat in de jaren zestig opkwam en is gericht op dansen. Elementen uit de discomuziek waren begin jaren zeventig voor het eerst te horen, zoals Isaac Hayes’ soundtrack bij de film Shaft uit 1971. In het algemeen kan gesteld worden dat de eerste disconummers in 1973 werden uitgebracht, hoewel velen Manu Dibango’s Soul Makossa uit 1972 als de eerste disco-opname beschouwen. De term “disco” werd op 13 september 1973 voor het eerst gebruikt in het artikel “Discotheque Rock ’72: Paaaaarty!”, geschreven door Vince Aletti van het magazine Rolling Stone. Aanvankelijk waren de meeste disconummers enkel bedoeld voor het discotheek-/danspubliek, in plaats van algemeen publiek, zoals radioluisteraars. Er zijn echter ook veel aspecten die naar het tegenovergestelde neigen; populaire radiohits werden ook in discotheken gedraaid, zolang ze een makkelijk te volgen patroon hadden, dicht bij 120 beats per minute. De meeste jaren zeventig-liedjes in het discogenre hebben een makkelijk te herkennen vierkwartsmaat.

Discodansers

Een televisiepresentator die het genre propageerde in de VS was Don Cornelius (1936 – 2012) met zijn televisieshow Soul Train, die uitgezonden werd tussen 1971 en 1993. Uitgelezen amateurdansers konden in dit programma hun nieuwste moves en club outfits vertonen. Disco strekte zich op haar hoogtepunt daardoor ook uit tot de mode in de kleding

Gerelateerde links

4.7/5 - (13 stemmen)